Mariëtte Rouppe van der Voort, Ann la Berge
Cronopio
najaar 2000
 Rotterdamse
:Improvisatie
 Poel

 
Gastprojectleiders: Mariëtte Rouppe van der Voort, 
Ann la Berge 
 

Omdat de veelzijdige blazers Mariëtte en Ann regelmatig samenwerken vroeg de R:IP hen gezamenlijk één van de korte projecten van het jubileum-festival in november 2000 te verzorgen. Cronopio werd uiteindelijk door Mariëtte ontwikkeld, terwijl Ann op het vlak van begeleiding en techniek veel bijdroeg. 

Mariëtte zag in de opdracht ten behoeve van het festival een goede gelegenheid om een favoriet verhaal, Cortázar’s relaas over de onderdrukking van de eigenzinnige Cronopio’s, op muziek te zetten. Met een onorthodox gezelschap als de R:IP kan je gevarieerde muzikale middelen inzetten om zo’n maatschappijkritische vertelling contrastrijk te verklanken. Mariëtte legde de interpretatie van verhaallijnen en karakters neer in een uitgebreid draaiboek voor een muziektheatervoorstelling, die in een grote bezetting door de R:IP gespeeld werd. Het spektakel werd door Ann la Berge verder aangezet met een elektronische bewerking van sommige akoestische signalen. 

De R:IP, die de vermenging van kunstdisciplines niet uit de weg wil gaan, moest wel concluderen dat de inleving in het verhaal veel aandacht vroeg en afleidde van het musiceren. Het theateraspect noodzaakt tot een langduriger voorbereiding dan de drie avonden die in dit geval ter beschikking stonden. 
 

       musici: 

       Peter Sterk - synthesizer, piano 
       Caroline Peters - contrabas 
       Ab Bol - contrabas 
       Hans Tonino - dwarsfluit 
       Robin Schaeverbeke - percussie 
       Hans Pattist - baritonsax 
       Guus Derkzen - altsax 
       Gabriel Steens - fagot 
       Maarten Mors - basgitaar 
       Mariëtte Kleisen - tenorsax 
       Pierre Verbeek - gitaar 
       Henk Ribbink - sopraansax 
       Jan Pleune - vocalen 

       Mariëtte Rouppe van der Voort - altsax, concept, directie 
       Ann la Berge - potentiometers, directie