Jaques Palinckx
de Tijd Vliegt
najaar 2000
 Rotterdamse
:Improvisatie
 Poel

 
Gastprojectleider: Jacques Palinckx
 
 

Gitarist Jacques Palinckx schreef voor het 10-jarig jubileum van de R:IP een ‘flexibele improvisatie-compositie’ met de werktitel De Tijd Vliegt, welke titel door de R:IP vervolgens op het gehele jubileumfestival van toepassing werd verklaard. In de compositie was ruimte opengelaten voor de musici om favoriete melodische lijnen, ritmische figuren en slotmaten uit de rijke R:IP-historie in te voegen. Al gitaarspelend dirigeerde Jacques het stuk, onder andere door een onverbiddelijk tikkende klok uit zijn snaren te laten klinken. Gaande de korte repetitietijd van twee avonden werden steeds meer fragmenten uit de algemene muziekgeschiedenis ingevoegd, zodat op het festival een geanimeerd stuk impro-rock gespeeld werd.

Jacques weet op effectieve wijze een gevarieerde groep muzikanten op een duidelijk spoor te zetten. Met zijn heldere ideeën en aanwijzingen wordt vlot toegewerkt naar een voor iedereen werkbare structuur met veel ruimte voor eigen invulling en speelplezier. Dat dit geenszins resulteert in makkelijke muziek van de gulden middenweg, komt doordat extreme uitingen en onconventioneel spel worden aangemoedigd. Verslaggever Remco Takken omschreef dit als volgt:

...er klonk onmiskenbaar Palinckxmuziek; rock, minimal music en improvisatie duikelden op hilarische wijze over elkaar. Gitarist Jacques Palinckx zag zich omringd door een nieuwe muzikale ruimte: de broeierige, ingehouden onrust van de R:IP.
 

musici in De Tijd Vliegt:

Hugo van Rooij - piano
Ab Bol - contrabas
Hans Pattist - baritonsax
Mariëtte Kleisen - tenorsaxofoon
Han van Hulzen - slagwerk
Koji Kobayashi - percussie
Eric Koppenol - tenorsaxofoon
Maarten Mors - basgitaar
Hans Tonino - fluiten
Pierre Verbeek - gitaar
Henk Ribbink - sopraansaxofoon
Willy Bakker - vocalen
Jan Pleune - vocalen

Jacques Palinckx - gitaar, concept, directie