Frans Friederich
Cor Gout
Vrijheid
winter 1999
 Rotterdamse
:Improvisatie
 Poel

 
 
 
 
 
 
Gastprojectleiders: Frans Friederich, Cor Gout
 

Dit muziektheatrale werkstuk was de R:IP letterlijk op het lijf geschreven door voormalig lid Frans Friederich en tekstschrijver Cor Gout. Frans gaf elke muzikant van het gezelschap, van débutant tot professional, een eigen rol in dit project, zij het in door hem geschreven composities, zij het in geïmproviseerde solo’s en tussenvoegsels. Daardoor was de geëngageerde voorstelling, handelend over de helden van het geweldloos verzet in de twintigste eeuw, niet alleen als eindresultaat boeiend voor het publiek, maar ook als proces voor de deelnemers. De strakke en tegelijkertijd gedreven directie van Frans leidde tot een coherente uitvoering van het veelzijdige materiaal. 

Het project kende drie concerten rond de millenniumwisseling: één op 30 december 1999 in een drukbezocht Dodorama, een tweede in het Domela Nieuwenhuis Museum te Heerenveen voor een publiek van oudere notabelen (8 januari 2000) en een derde in het voormalige, gekraakte ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, waar de stichting Maldoror een podium voor actuele muziek tracht te realiseren (22 januari).
 

blazerssectie: Mariëtte Kleisen, Eric Koppenol, Hans Pattist, Guus Derkzen en Arthur Scova

ritmesectie: Ab Bol (contrabas), Jan van Wessel en Hugo van Rooij (drums/percussie)

verder: Peter Sterk (toetsen), Pierre Verbeek (zang, gitaar), John van Tiggelen (gitaar), Willy Bakker (zang), Katja Vetter en Hans Tonino (fluiten), Cor Gout (teksten en zang), Frans Friederich (trompet en directie)